Kategori: Düet Psikoloji Makaleleri

  • Aile Değişim Modeli

    Çocuğunuzun sözünüzü dinlemesini ne kadar önemsiyorsunuz? Çocuklarınız büyüdüklerinde size bakacaklar mı? Yoksa çocuğum olsun varlığı yeter para pulda gözüm yok mu diyorsunuz? Peki ailelerde çocuğa verilen değer neye göre şekilleniyor ve farklılaşıyor? Bu yazımızda Çiğdem Kağıtçıbaşı tarafından ortaya atılan psikoloji biliminin seyrini değiştirmiş Aile Değişim Modeli’ni tartışacağız.

  • İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Nedir?

    İnternet Oyun Oynama Bozukluğu Nedir?

    Bilgisayar oyunları günümüzde hepimizin önemli eğlence araçları haline geldi. Aslında oyun yüzyıllardır tüm kültürlerde var olan, eğlenceli, rahatlatıcı bir olgu. Fakat çağımızda teknolojik gelişmelerle beraber artan internet kullanımı sonucu, olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuz etkilerini de görmeye başladık. Özellikle çocuklarda ve gençlerde yaygın olarak rastlanan oyun bağımlılığının giderek bir halk sağlığı sorunu haline geldiği gözlenmekte.…

  • Kıskançlığa Evrimsel Bakış

    Kıskançlığa Evrimsel Bakış

    Bu yazımızın konusu kaçınılmaz bir duygu karmaşası olan, romantik ilişkilerde kıskançlık . Peki kıskançlık konusunda neler biliyoruz? Neden partnerimizi kıskanıyoruz? Peki farklı yaklaşımlar bu konu hakkında neler söylüyor? Kıskançlığa Evrimsel Bakış bize neler söylüyor?

  • Sosyal Anksiyete Nedir?

    Sosyal Anksiyete Nedir?

    Sosyal anksiyete, birçok insanın sosyal ortamlarda ya da başkalarının dikkatini çekecek durumlarda yoğun kaygı ve çekingenlik hissettiği durumları tanımlar. Bu tür durumlar, kişinin günlük yaşamını ve sosyal ilişkilerini etkileyebilir. Sosyal kaygı yaşayan bireyler, topluluk önünde konuşma, yeni insanlarla tanışma veya sohbet etme gibi durumlarda gerginlik hisseder ve bu ortamlardan kaçınma eğilimi gösterebilir. Ancak, Bilişsel Davranışçı…

  • Bursa Vajinismus Danışmanlığı

    Bursa Vajinismus Danışmanlığı

    Vajinismus, kadınlarda cinsel ilişki sırasında vajinal kasların istemsiz olarak kasılmasıyla ortaya çıkan ve cinsel birleşmeyi zor veya imkânsız hale getiren bir durumdur. Bu durum, cinsellikten kaçınmaya, ilişkilerde gerginliğe ve psikolojik yüklenmelere sebep olabilir. Vajinismus, hem fiziksel hem de psikolojik nedenlerle meydana gelebilir ve profesyonel destekle tamamen çözüme kavuşturulabilir. Vajinismus Nedir? Vajinismus, vajina girişindeki kasların istemsiz…

  • Depresyon Nedir?

    Depresyon Nedir?

    Depresyon, herkesin aşina olduğu hatta günlük hayatta sıkça kullanılan bir kelimedir. Tam olarak ne ifade ettiği bilinmeksizin kişilerde bir şeyler çağrıştırabilir. Depresyonun anlaşılması ve tedavisi üzerinde birçok görüş bulunmaktadır.

  • Yas süreci

    Yas süreci

    Hepimiz yaşamın doğası gereği birçok konuda kayıp ve kayıp tehdidi yaşayabiliyoruz. Bu kayıplar sevilen birinin ölümü, sevgilinizin sizi terk etmesi hatta çok sevdiğiniz bir eşyanızı kaybetmek bile olabiliyor. Genel görüşe göre bu kayıplarla baş ederken benzer şekilde yas süreci denilen beş evreden geçiyoruz.

  • Madde Kullanım Bozukluğu

    Madde Kullanım Bozukluğu

    Gerek medya gerek sosyal çevremizde bir şekilde madde kullanımı üzerine söylenen birçok şeye şahit olmuşuzdur. Örneğin sigara kullananlar “istersem bırakırım ama istemiyorum ki!” şeklinde söylemleri genellikle fazlaca dile getirirler. “Sigara da madde mi canım.” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak uyarıcı ya da ketleyici etki yapan her şey madde olarak değerlendirilmektedir. Acaba gerçekten isteyerek bırakılır mı? Yoksa…

  • Çocuklara Yönelik Cinsel İstismar

    Çocuklara Yönelik Cinsel İstismar

    Son yıllarda hatta belki de son aylarda ülke gündeminden düşmeyen acı bir konu, “Çocuklara yönelik cinsel istismar !” Sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok yerinde vahim bir tablo oluşturmaktadır. Son günlerde daha çok karşılaşılmasının nedeni istismarın artması değil medyaya daha çok yansımasından kaynaklanmaktadır. Bu tür olaylarda ailelerin gizli kalmalarını istemeleri, adli bir kuruma şikâyetlerin engellenmesi gibi…

  • İş Yerinde Yıldırma Davranışı: Mobbing

    İş Yerinde Yıldırma Davranışı: Mobbing

    Daha önce iş hayatınızda yöneticiler veya çalışma arkadaşlarınız tarafından basit görevlere maruz bırakıldığınız oldu mu ya da tam tersi olarak aşırı iş yüküne maruz kaldınız mı? Belki de katılmanız gereken toplantılardan haberiniz bile olmadı. Tüm bunlar ve fazlası iş yerinde yıldırma davranışı olarak bilinen “Mobbing”e işaret ediyor olabilir.

  • Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu

    Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu

    Sizinle birlikte yaşayan iki farklı kişilik yapınızın olduğunu düşünün. Birisi karpuz severken diğer nefret etmekte, birisi sol el kullanırken diğeri sağ el kullanmakta. Garip geliyor olmalı. Daha ileri gideceksek bu iki farklı kişiliğinde farklı derece reçeteli gözlük kullandığını hayal edin ya da farklı maddelere alerjileri olduğunu! Ancak hepsi aslında sizsiniz. Bu kişilikler içinizde. Tüm bunlar…

  • Plasebo Etkisinin Nörobiyolojisi

    Plasebo Etkisinin Nörobiyolojisi

    Başı ağrıyan arkadaşınıza ağrı kesici vermek yerine vitamin ya da basit bir şeker vermeyi denediniz mi? Peki ya siğil tedavisi için hiç akla yatmayacak yöntemler deneyerek siğillerinizden kurtuldunuz mu? Okunmuş su ve pirinçler sınavda zekanızı açtı mı? Hayatımızın içinden bu örnekler psikolojide plasebo olarak adlandırılan bir fenomeni ortaya koymaktadır. Peki nedir plasebo veya plasebo etkisi?

  • Şizofreni Nedir?

    Şizofreni Nedir?

    Herkesin farklı olduğu, yine herkes tarafından bilinen bir gerçek olarak karşımıza çıkmakta. Ancak bazı kişiler diğerlerine göre oldukça farklı olabilir. Kimsenin görmediği kişiler görebilir, yoğun kokular hissedebilir, gözle görülen ya da görülmeyen düşmanlarının varlığına inanıyor olabilirler. Uzun süreli el ve kol hareketleriyle yüz mimiklerine sahip olabilirler. Anlatmak istediğimiz şizofreni olan kişilerin yaşadıklarının sadece bir kısmını…

  • Yürüyen Ceset (Cotart) Sendromu

    Yürüyen Ceset (Cotart) Sendromu

    Sosyal medyada veya başka bir yerde birçok ilginç psikiyatrik hastalığa tanık olmuşsunuzdur. İşte bu ilginç hastalıklardan biri de “Yürüyen Ceset Sendromu” olarak bilinen “ Yürüyen Ceset (Cotart) Sendromu ”. Düşünün, hayattasınız ancak kendinizin ölü olduğunu söylüyorsunuz ya da vücudunuzun bir yarısı bir ceset gibi! Cotart Sendromuna daha detaylı bakmaya ne dersiniz?

  • Capgras Sendromu Nedir?

    Capgras Sendromu Nedir?

    Bir sabah uyandığınızı ve eşinizin, çocuğunuzun veya anne babanızın yerine bir başkasının geçtiğini düşünün. Ancak bu yerlerine geçen kişiler onların ikizleri gibi birebir aynı görünmekte. Ne hissederdiniz? Daha da genişletirsek bütün dünyanın ve gerçekliğin yerine birebir kopyası olan bir dünyanın yerleştirildiğini görseniz? İşte verilen bu örnekler Capgras sendromuna sahip bireylerin yaşadıklarına benzemektedir. İlginç hastalıklardan biri…

Bilgi ve Randevu İçin Arayın