Blog

  • Wernicke Korsakoff Sendromu

    Wernicke Korsakoff Sendromu

    Bir insan istemsizce, hiç de küçük olmayan yalanlar söyler mi? Hatta oldukça mantık dışı olduğu bildiği halde gerçekleşmemiş, masalsı hikayeler neden anlatır? “Wernicke Korsakoff Sendromu”

  • ‘’Gece yarısı sokakta ne işi varmış?’’ : Adil Dünya İnancı

    ‘’Gece yarısı sokakta ne işi varmış?’’ : Adil Dünya İnancı

    …. ‘’Kız da kıyafetine dikkat etseymiş! ‘’ … ‘’Gece yarısı sokakta ne işi varmış?’’ … ‘’Kocamdır, döver de sever de! !’’ Bu günlerde ne yazık ki sık sık karşılaştığımız bu cümleler hepimizi öfkelendirmiyor mu? Bu zihniyeti değiştirmek için öncelikle böylesine sorunlu düşüncelerin temelinde yatan sebepleri anlamamız gerekmektedir. Bu insanların yaptıklarını bilimsel bir şekilde açıklamamız belki…

  • Okumak Beyin Üzerinde Nasıl Bir Etkiye Sahip

    Okumak Beyin Üzerinde Nasıl Bir Etkiye Sahip

    Okumanın beyin üzerindeki etkileri; darbe girişimi tartışmaları devam ederken ortaya atılan bir düşünce! “Okumuşların şerri”. Bu düşünce üzerine biz de okuma süreci ve beyin ilişkisini araştırmak istedik. Farklı ülkelerde yapılmış çalışmaları derlemeye çalıştık. Ortaya şer mi hayır mı çıktı dersiniz? Buyurun hep birlikte görelim.

  • Anneliğin Nörobiyolojisi

    Anneliğin Nörobiyolojisi

    Annemizi neden çok severiz ya da bir anne çocuklarını neden çok sever? Çoğu zaman kendi hayatlarını hiçe sayarak çocuklarının iyiliklerini düşündüklerini söyleyebiliriz annelerin. Anneliğin çocuğa ya da bebeğe sayısız fayda sağladığı tartışılmaz bir gerçektir. Peki ya annelik davranışları anneye bir fayda sağlıyor mu? Yapılan bir çalışmaya göre her çocuğun annenin yaşam süresini 95 hafta kısalttığı…

  • Çocuk ve Ekran Saati : Ebeveynlerin Bilmesi Gerekenler

    Çocuk ve Ekran Saati : Ebeveynlerin Bilmesi Gerekenler

    Çocuk ve Ekran Saati: Ebeveynlerin Bilmesi Gerekenler Çocukların teknoloji ve sosyal medyayı kullanmaları günümüzde anne-babalar için odak noktası haline gelmiştir. Ekran karşısında geçirilecek vakit için uygun süre nedir ve bu süreç nasıl izlenmelidir? Teknoloji kullanımı çocukları nasıl etkilemektedir?

  • Zeka ve Başarı için Ebeveynlik

    Zeka ve Başarı için Ebeveynlik

    Amerikan Psikologlar Derneği son zamanlarda psikolojik araştırmalardan elde edilen, öğretim / öğrenme sürecinde etkinliği kanıtlanmış kavramlar hakkında en iyi 20 ilkeden oluşan bir inceleme yayınladı. Bu ilkelerden 18’i, yaşamın ilk yıllarından başlayarak liseye doğru akademik başarı, zeka ve entelektüel gelişme için ebeveynlik yapmakta geçerli ilkeler.

  • Dindarlık Psikolojisi

    Dindarlık Psikolojisi

    Dindarlık psikolojisi nedir? Dindarlık tam olarak ne anlama gelir? Dindarlık hangi istekler sonucu şekillenir? Dindarlık toplumun bir kesimi tarafından hoş karşılanırken başka bir kesimi tarafından neden olumsuz olarak görülür? Dindarlığın kaynakları nelerdir ve türleri var mıdır?

  • Alkol Kullanım Bozuklukluğu Nedir?

    Alkol Kullanım Bozuklukluğu Nedir?

    Bazıları mutlu olduğunda ve eğlenmek istediğinde, bazıları ise yalnız kaldığında bir şekilde kendilerine eşlik etmesi için alkolü tercih edebiliyor. Kullanımda ki bu çeşitlilik gibi aynı şekilde bireylerin alkolden ne şekilde etkilendiği de büyük farklılıklar göstermektedir. Sosyal içici olarak kabul edilen düzeyin karşı ucunda alkol kullanım bozukluğu olarak tanımlanmış çok daha zıt bir durum söz konusu…

  • Çocuğun Değeri Araştırması

    Sen bize bakmazsın çocuk , huzur evine kapatırsın! Sınav stresine karşı bu kadar çok yorulma kazanamazsan ben bakarım sana! Çocuğun olana kadar hala bir çocuksun. İşte bu söylemleri hemen hemen hepimiz duymuşuzdur. Hangi koşullarda bu söylemler değişir? Tüm bunlar çocuğun değeri çalışmaları üzerinden açıklanabilir.

  • Kadına Yönelik Şiddet

    Kadına yönelik şiddet, yaşadığımız yüzyılda sıkça söz edilen bir insan hakları sorunu. Hemen hemen her gün haberlerde, sosyal medyada, hatta gözümüzün önünde şiddetin bu türüne şahit oluyoruz. Maalesef bu ayıbın tarihçesi insanlığın eski yıllarına kadar dayanmakta. Virjinya Tıp Fakültesi’nde mumyalarla yapılmış çalışmadaki bulgulara göre, kadına yönelik şiddetin geçmişi, günümüzden 2000-3000 yıl önceye uzanıyor.

  • Kişisel Alan Nedir?

    Kişisel alan nedir? Tanımadığınız bir insanla çok yakın bir mesafede bulunmak neden rahatsız edici olur? Peki yakın mesafede olan kişi tanıdığımız biri ise neler hissederiz? Mesafenin artması  ya da azalmasına verdiğimiz tepkiler bize ne gibi avantajlar sağlar? Tüm bu sorular psikolojide “ kişisel alan ” adı verilen bir fenomeni işaret etmektedir. Bu yazımızda kişisel alanın…

  • Şiddet ve Saldırganlığın Nedenleri

    Bir insan nasıl oluyor da bir başkasına zarar verebiliyor? Şort giydi bahanesiyle tekme atılan hemşire kadını hatırlayın. Hepimizi öfkelendiren ve şaşkına çeviren bunun gibi şiddet olaylarını günlük hayatta sıkça duyuyoruz. Neden saldırganca davranıyoruz hiç düşündünüz mü? Biyolojik bir takım sebepleri olabilir mi yoksa tamamen öğrenilmiş bir davranış mı? Bu soruları cevaplamadan önce saldırganlık olgusunu açıklamakta…

Bilgi ve Randevu İçin Arayın